• Home
  • Emigracja
    • Slider #1
      • Przygotowanie
      • Jak się przeprowadzić do Szwecji? cz.1 – research
      • Jak przygotować się do płynięcia promem z kotami?
    • Slider #2
      • Na miejscu
      • Tydzień przeprowadzki – pierwsze dni emigracji do Szwecji
      • Jaki jest koszt życia w Szwecji? Poznaj moje wydatki!
      • Ile kosztuje jedzenie w Szwecji?
    • Slider #3
      • Po czasie
      • Mój pierwszy rok w Szwecji
  • Szwecja na codzień
    • Przepisy drogowe
      • Parkowanie – niewiedza kosztuje
      • Jak jeździć samochodem w Szwecji?
    • Szwedzki las
      • Borówka brusznica
    • Szwedzki rok, święta, tradycje i obyczaje
    • Azjatycki sklep – raj w Sztokholmie
  • Szwedzka przygoda
    • Sztokholm
      • Jak pojechać do Sztokholmu?
      • Krok po kroku – Plan podróży z lotniska Chopina w Warszawie do Sztokholmu samolotem Wizzair i autobusem Flygbussarna
  • Czemu Szwecja zimna?
Zajrzyj tu
Sankta Lucia – Dzień Świętej Łucji
Parkowanie – niewiedza kosztuje
Bagaż podręczny – jak się spakować? Moja lista
Jaki jest koszt życia w Szwecji? Poznaj moje...
Ile kosztuje jedzenie w Szwecji?
Azjatycki sklep – raj w Sztokholmie
Szwedzki las (szw. skog)
Skarby lasu – borówka brusznica
Krok po kroku – Plan podróży z lotniska...
Jak pojechać do Sztokholmu?
Szwecja Zimna
  • Home
  • Emigracja
    • Slider #1
      • Przygotowanie
      • Jak się przeprowadzić do Szwecji? cz.1 – research
      • Jak przygotować się do płynięcia promem z kotami?
    • Slider #2
      • Na miejscu
      • Tydzień przeprowadzki – pierwsze dni emigracji do Szwecji
      • Jaki jest koszt życia w Szwecji? Poznaj moje wydatki!
      • Ile kosztuje jedzenie w Szwecji?
    • Slider #3
      • Po czasie
      • Mój pierwszy rok w Szwecji
  • Szwecja na codzień
    • Przepisy drogowe
      • Parkowanie – niewiedza kosztuje
      • Jak jeździć samochodem w Szwecji?
    • Szwedzki las
      • Borówka brusznica
    • Szwedzki rok, święta, tradycje i obyczaje
    • Azjatycki sklep – raj w Sztokholmie
  • Szwedzka przygoda
    • Sztokholm
      • Jak pojechać do Sztokholmu?
      • Krok po kroku – Plan podróży z lotniska Chopina w Warszawie do Sztokholmu samolotem Wizzair i autobusem Flygbussarna
  • Czemu Szwecja zimna?
borówka-brusznica

Skarby lasu – borówka brusznica

przez Szwecja Zimna 4 września, 2019
4 września, 2019

Chodzić do lasu uwielbiałam zawsze, jednak dopiero w Szwecji odkryłam leśne bogactwo. Tydzień temu byłam w Polsce. Nazbierałam borówki – a namęczyłam się okrutnie. Nie chcecie nawet wiedzieć jaka była moja mina, kiedy zobaczyłam przed sobą ogromne borówkowe pole po powrocie do Sztokholmu. Każdy koralik ze dwa razy większy od polskich chudzinek. I pięknie dojrzały, czerwoniutki, marzenie! Mówię Wam! Całe szczęście, nauczona zeszłorocznym zbieraniem w bluzkę albo w spódnicę, tym razem zabrałam ze sobą cały zestaw – zbieraczki, papierowe woreczki i oddzielne wiaderka. Efekt? Zaledwie parę chwil zaowocowało kilogramem czarnych jagód i kilogramem brusznicy. Jagody zjedzone od razu, z borówki postanowiłam zrobić swoją ulubioną konfiturę.

Uważaj, żeby podczas zbierania nie pomylić Borówki Brusznicy z Wawrzynkiem Wilczełyko!
borówka-brusznica
borówka brusznica

Jak oczyścić jagody?

Bez sitka do czyszczenia jagód ani rusz! Sprawdziłam, w Polce można dostać je w Juli. W Szwecji dostaniecie je w ICA, Jula, Biltema itp. Więc najpierw wrzucamy je na sitko i potrząsamy, żeby wyleciały wszystkie badyle i listki. Drugim etapem powinno być zalanie wodą i wyłowienie tego co wypłynie. Potem na sitko i niech sobie odcieknie!

Konfitura z borówki brusznicy

Przed wrzuceniem borówek do gara przygotowuję słoiki. Najlepiej sprawdzają się takie ok. 210-310 ml. Myję je dokładnie. Kiedy są już suche – wstawiam do piekarnika i nagrzewam do 180 st C, trzymam 10 min, wyłączam i czekam aż ostygną. Zakrętki zalewam wrzątkiem w misce, odlewam i studzę.

  • 1 kg borówki brusznicy (to będą prawie 2 litry)
  • 0,5 kg cukru – szwedzkie przepisy podają aż 0,8 kg cukru (możesz zwiększyć ilość)
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie – aby konfitura była bardziej zwarta należy dodać pektyn (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

Sposób 1

Wodę z borówkami doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Dodać cukier. Cały czas mieszając pogotować parę minut do rozpuszczenia cukru na bardzo małym ogniu. Jeśli na wierzchu pojawi się piana – zdjąć i wyrzucić. Rozlać gorącą (gotującą się) konfiturę do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Sposób 2

Zagotować wodę z cukrem na syrop do nitki. Dodać borówki i smażyć 20 minut. Rozlać gorącą (gotującą się) konfiturę do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Aktualizacja – Sposób 3

Po całym sezonie i po przerobieniu 10 kg borówek wypracowałam sposób 3, który uważam za najlepszy! Przepis napisany jest nieco przewrotnie, ale tylko dlatego, żeby nie bawić się w zastanawianie jakie proporcje cukru użyć do uzbieranych 7,468 kg borówek 🙂

  • Przygotuj słoiki.
  • Zważ uzbieraną borówkę. Zapisz tą wagę, 1/2 tej wagi oraz 1/4 tej wagi. Będą ci służyły jako wyznacznik do wszystkich proporcji w przepisie.
  • Przygotuj garnek mieszczący całość zbioru oraz miskę.
  • Odmierz cukier – 1/2 wagi całej borówki.
  • Odłóż 1/2 zbioru do miski.
  • Drugą połowę wsyp do garnka, dolej 10% wagowych wody (czyli 100 ml wody na 1 kg borówki). Zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj 30 min, po czym zblenduj blenderem ręcznym. Mieszaj teraz częściej, uważaj żeby gotująca się marmolada nie kapnęła na ciebie! Może zacząć poważnie bulgotać.
  • Dosyp do garnka pozostałą borówkę z miski ciągle gotując i mieszając.
  • Kiedy druga partia borówek zmięknie wsyp do garnka cukier. Wymieszaj, zagotuj. Cukier powoduje, że konfitura się łatwo przypala – mieszaj do dna!
  • Jak tylko cukier się rozpuści – łyżeczką odłóż trochę konfitury na talerzyk, poczekaj aż ostygnie i spróbuj – może okazać się, że konfitura jest zbyt gorzka i wymaga dosypania cukru. Jeśli to konieczne – dosyp nie więcej niż 1/4 wagi zbioru.
  • Przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem.

Są pewne zależności, które ułatwiają zrozumienie, czemu konfitura się udała, albo nie.

  • Pektyny zawarte w borówce ułatwiają gęstnienie konfitury.
  • Im bardziej dojrzała borówka tym mniej pektyn = rzadsza konfitura.
  • Jeśli zwlekamy z przerobieniem borówki po przyniesieniu z lasu tym będziemy mieli rzadszą konfiturę.
  • Blendowanie oraz gotowanie borówki wydobywa pektyny z pestek i skórek, czyli sprzyjają gęstnieniu. W moim odczuciu oddzielne dodawanie pektyn nie ma sensu, skoro można je wydobyć poprzez blendowanie lub dłuższe gotowanie.

Czym się różnią wszystkie sposoby?

W pierwszym sposobie będziemy mieli dżem bardziej zwarty, w sposobie drugim konfitura będzie bardziej lejąca. Od kiedy odkryłam sposób 1 ani razu nie zrobiłam już sposobem nr 2 😉 Aktualizacja – teraz robię tylko sposobem nr 3! Otrzymuję galaretkę, która mi bardzo pasuje.

Konfitura z borówki brusznicy.

Szwedzka niespodzianka

Szwedzi w swoich przepisach sugerują używanie parafiny. Jak? Po co? Znalazłam parafinę w sklepie na półce. Postanowiłam spytać pierwszą lepszą szwedkę. Pani się nieco ze mnie pośmiała, po czym wyjaśniła: zabezpieczamy dżemy zalewając je stopioną parafiną – dzięki temu przetwory nie mają kontaktu z powietrzem i dłużej zachowują świeżość. Proste, nie?

Z czym jeść?

  • ze szwedzkimi klopsikami, ziemniakami i zielonym groszkiem
  • pieczonym indykiem
  • ciastem drożdzowym
  • naleśnikami
  • lodami
  • owsianką
  • jogurtem
  • niczym – prosto ze słoika!

W Szwecji dochody ze sprzedaży dziko rosnących jagód, grzybów i szyszek, które osobiście zebrałeś, są zwolnione z podatku, o ile nie przekraczają 12 500 SEK w roku podatkowym.  (Skatteverket, 2019)

0
FacebookEmail
Szwecja Zimna

Poprzedni
Krok po kroku – Plan podróży z lotniska Chopina w Warszawie do Sztokholmu samolotem Wizzair i autobusem Flygbussarna
Następny
Szwedzki las (szw. skog)

Zerknij tu

Sankta Lucia – Dzień Świętej Łucji

13 grudnia, 2019

Parkowanie – niewiedza kosztuje

15 listopada, 2019

Jaki jest koszt życia w Szwecji? Poznaj moje...

21 października, 2019

Ile kosztuje jedzenie w Szwecji?

18 października, 2019

Azjatycki sklep – raj w Sztokholmie

16 października, 2019

Szwedzki las (szw. skog)

13 września, 2019

Jak jeździć samochodem w Szwecji?

28 sierpnia, 2018

Mój pierwszy rok w Szwecji

14 sierpnia, 2018

Tydzień przeprowadzki – pierwsze dni emigracji do Szwecji

7 sierpnia, 2018

Napisz co myślisz Anuluj odpowiedź

Zapisz moją nazwę, email oraz stronę w przeglądarce na następny raz

O mnie

O mnie

Szwecja Zimna

Hej, tu Szwecja Zimna! Bardzo się cieszę, że tu jesteś. Mam nadzieję, że Ci tu spodoba i będziesz mnie odwiedzać częściej!

You can read in any language!

Wyszukaj

Najnowsze wpisy

  • Sankta Lucia – Dzień Świętej Łucji
  • Parkowanie – niewiedza kosztuje
  • Bagaż podręczny – jak się spakować? Moja lista
  • Jaki jest koszt życia w Szwecji? Poznaj moje wydatki!
  • Ile kosztuje jedzenie w Szwecji?

Archiwa

  • Grudzień 2019
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Wrzesień 2019
  • Sierpień 2018

Kategorie

  • Emigracja
  • Podróże
  • Sztokholm
  • Szwedzka przygoda
  • Życie w Szwecji

Najnowsze komentarze

  • Szwecja Zimna o Mój pierwszy rok w Szwecji
  • Karolina o Mój pierwszy rok w Szwecji

Bądźmy w kontakcie

Facebook Instagram Email Bloglovin

Ostatnie wpisy

  • Sankta Lucia – Dzień Świętej Łucji

    13 grudnia, 2019
  • Parkowanie – niewiedza kosztuje

    15 listopada, 2019
  • Bagaż podręczny – jak się spakować? Moja lista

    23 października, 2019
  • Jaki jest koszt życia w Szwecji? Poznaj moje wydatki!

    21 października, 2019
  • Ile kosztuje jedzenie w Szwecji?

    18 października, 2019

Wyszukaj

Kategorie

Tagi

blog czaswolny emigracja koty las natura podróż podsumowanie praca prawo prom sklep sklepy sztokholm szwecja tradycje zwiedzanie święta życie na codzień
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2019 Szwecja Zimna


HOP do góry